Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy ... stačilo jen říct Jáchymov

... stačilo jen říct Jáchymov

Anna Strnadová


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Argo
Vydáno: 2021
Jazyk: český
Počet stran: 220

Když přebíral v roce 2019 Miroslav Hampl Cenu Paměti národa, \nproběhl mu hlavou nejtěžší úsek jeho života, na který se snažil \ncelou dobu zapomenout. Jáchymov, komunistický lágr, kam ho \nodsoudili k těžké dřině a ponižování.
\nVyučený žák Baťovy školy se v padesátých letech musel na \ndobu jednoho roku povinně zapojit do těžkého průmyslu. \nStavba mládeže, ostravské doly, nebo Jáchymov? Vybral si \ntřetí možnost v domnění, že se mu odsud podaří uskutečnit \ntajný sen, prchnout přes hranice na Západ. Na šachtě pomohl k útěku vězni Bohuslavu Pánkovi, akce byla odhalena \na s ostatními, kteří se zapojili, byl odsouzen ke třem letům na \npráci v uranových dolech. Po odpykání poloviny trestu byl \ndíky amnestii v roce 1953 propuštěn. Strastiplný život vězňů \ni pozdější zařazení do obyčejného života se stalo námětem \n”\njáchymovské“ novely.
\nŽádná rehabilitace, Pamětní odznak účastníka odboje a odporu proti komunismu z r. 2013, ani poslední Cena Paměti národa nezmírní Miroslavu Hamplovi děsivé zážitky a těžce poškozené zdraví.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma