Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Šachy se smrtí

Šachy se smrtí

John Donoghue


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Jota
Vydáno: 2021
Jazyk: český
Počet stran: 391

SS Obersturmführer Paul Meissner přijíždí do Osvětimi rovnou z bojů na ruské frontě, kde byl těžce zraněn. Není schopen další aktivní služby a jeho prvním administrativním úkolem je zlepšit upadající morálku mezi německými důstojníky v táboře. Organizuje vznik šachového klubu, který se u mužstva těší oblibě díky pokoutním sázkám na výsledky jednotlivých partií. Když se ovšem Meissner dozvídá, že šachy mezi sebou hrají i vězni, upoutají jeho pozornost zvěsti o údajně neporazitelném židovském hodináři Clémentovi…

Roku 1962 se Clément při šachovém turnaji setkává s Meissnerem. V Osvětimi byl Clément přinucen hrát proti nacistickým dozorcům: pokud vyhrál, směl jednomu ze spoluvězňů zachránit život… V případě prohry by přišel o ten svůj. Meissner, nyní kněz s tichým vemlouvavým hlasem, byl v Osvětimi oním důstojníkem SS, který Clémentovi přikázal hrát, aby se Němci v souboji s údajně neporazitelným Židem mohli utvrzovat ve své nadřazenosti.

Odvážně koncipovaný příběh znovu otevírá témata pocitu viny přeživší oběti stejně jako pocitů viny spolupachatele bezpráví a možnosti pochopení, smíření a odpuštění.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma