Česká kuchařka 23. Speciality z Krušnohoří
Vydavatel: CZECH NEWS CENTER a. s.
Další čísla: Knihy - Blesk
Počet stran: 1
Publikováno: 19. 8. 2025
Již potřetí se letos vydáváme na výlet po regionech České republiky a jejich kuchyních. Tentokrát se s projektem Blesk Extra Česká kuchařka přesuneme do pohoří, které se vine podél česko-německé hranice na severozápadě, do Krušných hor. Tuto kdysi velmi malebnou krajinu poznamenala pohnutá historie i lidská činnost. Dnes už zase nabývá na půvabu a stává se oblíbeným cílem turistů. A na čem si tu můžeme pochutnat? Z původní lidové kuchyně se zachovala skromná jídla z brambor, zelí, zeleniny, bylinek a hub, patrný je i vliv německé kuchyně, takže se tu například hojně vaří typické eintopfy. Po roce 1945 se sem přistěhovali lidé ze všech krajů naší země a přivezli svoje oblíbená jídla. A nakonec nesmíme zapomenout na fakt, že se tu těžilo uhlí, takže tu najdeme typické hornické pokrmy. Ochutnejte proto houbový či fazolový eintopf, krušnohorské kyselo i saskou dršťkovku, dále pytlácký guláš, hornické řízky nebo lázeňské zadělávané jehněčí. Z dezertů se těšte na mrkvové linecké řezy, makové opékance nebo krušnohorské tiramisu. Celkem 124 receptů doprovází fotografie, na úvod přidáme pár zajímavostí.