Přihlášení Zavřít
Zadejte Vaše mobilní číslo, a poté vyplňte jednorázový kód, který Vám pošleme v SMS.
Vydavatel: CZECH NEWS CENTER a. s.
Další čísla: Knihy - Blesk
Počet stran: 1
Publikováno: 20. 5. 2025
V druhém letošním putování po regionálních kuchyních v rámci projektu Blesk Extra Česká kuchařka se přesuneme do středních Čech, do oblíbené lokality s názvem Brdy. Jde o zalesněnou vrchovinu, která láká turisty, trampy, cyklisty a houbaře. Velká část byla od roku 1926 vojenskou oblastí, díky tomu si zdejší příroda zachovala ráz divoké krajiny. Po roce 2016 přestal vojenský prostor až na malé části existovat a území se stalo Chráněnou krajinnou oblastí Brdy. Zdejší kuchyně stojí na základech klasické české kuchyně. Vedle typických pokrmů ale v naší kuchařce najdete i jídla trampská a vhodná na výlety. Ochutnejte proto trampskou fazolačku nebo houbovku, guláš, zahradnický
kotlík či špekáčkový špíz. Na výlet si vezměte domácí lančmít, řízek v housce, zapečený hot dog nebo vlastnoručně upečený bagel s pomazánkou. Brdské lesy
a město Mníšek pod Brdy se také staly předlohou pro děj jednoho z nejpopulárnějších dětských románů 20. století o Kájovi Maříkovi. Proto přidáváme i pár receptů na oblíbené pochoutky slavného školáka, například sýrový koláč, kapustový závin, sladké rozpíčky nebo sněhule. Celkem 124 receptů doprovází fotografie, na úvod přidáme pár zajímavostí. Dobrou chuť."