Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka e-magazínu Listy 1/2024

Listy 1/2024

Vydavatel: Listy, dvouměsíčník pro kulturu a dialog
Další čísla: Listy
Počet stran: 1
Publikováno: 15. 2. 2024

Vybíráme pro vás z Listů 1/2024. Listy jsou dvouměsíčník s pestrou porcí textů o domácí i zahraniční politice a společnosti a opravdu bohatou dávkou kultury zahrnující knižní a divadelní recenze, fotografickou přlohu nebo povídky, básně a fejetony.

→ „S tím, jak se snižuje laťka politické kultury a úroveň parlamentní debaty, klesá i schopnost stran skrze vládu spravovat zemi,” dočtete se v článku Lukáše Jelínka o domácí politické scéně.

→ Veronika Hofingerová s Janem Šíchou mluví s historikem a nakladatelem Zdeňkem Procházkou. Za ním stojí úctyhodná práce v budování historického povědomí oblasti tzv. Zeleného pásu mezi Domažlicemi a Chebem a rozvíjení česko-německého setkávání.

→ Zdeněk Víšek mapuje osud města Klajpeda na východním pobřeží Baltského moře. Na jeho pohnuté minulosti se plně odráží dramatické dějiny 20. století ve východní Evropě.

→ Rubrika Svět v pohybu připomíná blížící se volby do Evropského parlamentu. Těšit se tak můžete na ohlédnutí za osobností jednoho z nejvýraznější unijních politiků Jacquese Delorse, příspěvek současného evropského komisaře pro pracovní místa a sociální práva Nicolase Schmita k sociální politice EU a článek věnovaný pravidlům a záměrům rozšiřování v EU v dnešní geopoliticky rozbouřené době.

→ Hynek Skořepa analyzuje situaci války na Ukrajině dva roky po jejím vypuknutí. „Začal boj o moc?” ptá se.

→ Na konci letošního ledna nás opustil František Janouch, čelný představitel československého posrpnového exilu a zřejmě nejdůležitější podporovatel domácí opozice, ale také přední autor exilových Listů, kde v textech o právu a v právní poradně užíval pseudonym Advokát chudých. Rubriku Archiv proto věnujeme v aktuálním čísle právě jemu. Vybrali jsme pro vás Janouchův úvodník Listů 5/1976 Umět hájit svá práva.

→ Básníci a vykladači tentokrát propojují divadelního režiséra Jana Friče s básní Jonáše Hájka Velikonoce.

→ Odvar z tisu, právě do této povídky Sylvy Fischerové se můžete v Listech 1/2024 ponořit. Sylva Fischerová se v lednu stala držitelkou Ceny Karla Čapka za rok 2024 udělovanou Českým centrem mezinárodního PEN klubu.

→ Z knižních recenzí pro vás vybíráme dvě zahraniční knihy. Tyranie zásluhovosti – Tak politoložka Kateřina Smejkalová nazvala svou recenzi knihy Tilla Hilmara Deserved: Economic Memories After the Fall of the Iron Curtain (2023). Claudia Deutsch představuje další knihu Triggerpunkte – Konsens und Konflikt in der Gegenwarts gesellschaft (Spouštěcí body – Konsenzus a konflikt v současné společnosti). „Když se kniha z oblasti sociologie stane bestsellerem, vypovídá to hodně o duchu doby,” píše v Deutsch v úvodu.

→ Divadelní rubrika vás prostřednictvím Aleny Zemančíkové a Pavly Bergmannové zavede do pražského divadla X10 a za Liškou B. do Moravského divadla Olomouc.

→ Celými Listy vás provází pokračování úspěšného Alternativního atlasu psů z minulého čísla. Znáte Krakatíka sumaterského, Kočkopsa baskervilského, nebo snad Českého lehače?

→ I v roce 2024 se můžete těšit na pravidelné fejetonisty Tomáše Horvátha, Václava Jamka, Jana Novotného, Tomáš Tichák, Ondřeje Vaculíka a Alenu Wagnerovou.

→ Fotografická příloha představuje tváře a městskou krajinu očima Jiřího Vaňka.

———

Čtěte Listy, je to zdravé — www.listy.cz

více

Jak číst e-magazíny nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma