Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Městečko na kraji dějin

Městečko na kraji dějin

Bernard Wasserstein


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Jota
Vydáno: 2024
Jazyk: český
Počet stran: 327

Historik Bernard Wasserstein se před desítkami let rozhodl poodhalit neznámé dějiny městečka ležícího na dnešní Ukrajině nedaleko Lvova, ze kterého pochází jeho rodina.

Krakowiec, obyčejné městečko na polsko-ukrajinském pomezí, kterým se přehnaly politické bouře i vojska mocností, má pohnutou a dramatickou historii. Velmocenské zájmy, o kterých se učí v dějepise, však nezachycují osudy obyčejných lidí, což autor napravil.

Napínavá pouť stoletími politických a náboženských konfliktů, kdy se Haličí prohnala vojska kozáků, Turků, Švédů, Rusů a Poláků, končí až v současnosti. Krakowiec zažil nadvládu Poláků, Rusů, Habsburků i Čechoslováků, nacistů a Sovětského svazu. Ze slávy v letech osvícenství zbyly jen trosky nádherných zahrad zámeckého paláce. První světová válka a následný rozpad Rakouska-Uherska zanechaly dědictví v podobě zuřivých národnostních antagonismů. Druhá světová válka přinesla vyvražďování Židů, po ní byli vyhnáni Poláci a město se proměnilo v nevýznamnou pohraniční výspu. A dnes se Krakowiec opět octl ve víru dějin, když z Ukrajiny utíkají lidé před válkou…
Městečko na kraji dějin zprostředko­vává téměř encyklopedické množství informací čtivou a záživnou formou, a haličský Krakowiec tak vstává jako fénix z popela historie.

Kniha je doplněna fotografickou přílohou.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma