Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Česká inteligence 20. století

Česká inteligence 20. století

Pavel Kosatík


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: N media a.s.
Vydáno: 2023
Série: Edice N
Jazyk: český
Počet stran: 432

Jak vypadá česká inteligence a proč ji jako společnost vůbec potřebujeme, když z ní neplyne žádný hmatatelný užitek? Elity jsou podle spisovatele Pavla Kosatíka důležité k tomu, aby společnosti daly strukturu a tím jí umožnily fungovat právě jako společnosti, ne jenom jako davu. V sérii textů, které vycházejí každý týden na webu i v tištěném Deníku N, Kosatík svižným a čtivým stylem přibližuje přední představitele české inteligence, muže i ženy, od začátku 20. století až do současnosti. V této reprezentativní knize najdete profily prvních padesáti osobností. Smyslem těchto portrétů je nejenom připomenout důležité osobnosti, ale hlavně pomoci pochopit, co se kolem nás děje, snad dokonce s výhledem do budoucnosti, ať už nás v ní čeká cokoli.

O autorovi:

Spisovatel a scenárista, zabývá se hlavně novodobou českou historií. Studium na Právnické fakultě UK zakončil v roce 1986 doktorátem z právní historie. Pracoval v redakcích několika nakladatelství (mj. Čs. spisovatele) a periodik (mj. Mladé fronty Dnes a Reflexu). Nyní je autorem na volné noze. Vydal knižní životopisy T. G. Masaryka, Jana Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Pavla Tigrida, Jaroslava Preisse, Pavla Kohouta, Olgy Havlové, Věry Čáslavské, Emila Zátopka a dalších. Je také autorem knih mapujících náš národní osud, například České snění, Čeští demokraté, České okamžiky a Česká inteligence. Pro Českou televizi napsal řadu dokumentů a také scénář devítidílného cyklu České století.

V době opovržení inteligencí jako vrstvou společnosti je kniha, kterou právě držíte v ruce, o to důležitější. A to nejen proto, že vůbec tematizuje otázku této vrstvy jako problém celospolečenský, dokonce národní (česká inteligence, to je velký pojem), ale i kvůli tomu, jak tuto vrstvu představuje vzhledem k běžnému chápání nadstavby, tedy něčeho navíc, bez čeho se můžeme (přinejhorším) obejít.“

Petr Fischer, publicista

více

Série Edice N

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma