Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Náraz

Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Práh
Vydáno: 2022
Jazyk: český
Počet stran: 416

Město přeťaté zdí, osmdesátá léta: punk a pouliční bitvy, aids a drogy, syrové umění i divoké teorie. Náraz je románem jedné generace. A několika levicovým rebelům ze Západního Berlína dá havárie nahlédnout do našeho reálsocialismu.

„No Future“: pod tímto heslem obsazují mladí počátkem osmdesátých let domy v západoberlínském Kreuzbergu. Jsou politicky a umělecky aktivní a chtějí žít mimo spolkovou republiku a její lži. Pod ustavičným tlakem státní moci ale počáteční euforii hnutí drobí vnitřní neshody.

Náraz není jen příběhem nesourodé skupiny squaterů, do jejíž koexistence zasáhne tragická nehoda v socialistickém Československu, ale i generační výpovědí. Svědectvím o potřebě razit si svou cestu, definovat vlastní svobodu, experimentovat v životě i umění, navzájem je propojovat, filozofovat a stavět se proti systému.

HEINZ BUDE (1954) studoval sociologii, filozofii a psychologii. Přednáší makrosociologii na univerzitě v Kasselu a žije v Berlíně. Naposledy vydal: Solidarita. Budoucnost velké myšlenky (2019).

BETTINA MUNKOVÁ (1960) studovala umění v Berlíně a Londýně. Po delším pobytu v New Yorku žije od roku 2001 opět v Berlíně. Příležitostně vede kurzy na nejrůznějších vysokých školách a vystavuje v Evropě i v USA, naposledy Pohnutý obraz – pohnutí obrazem (Vídeň, 2018).

KARIN WIELANDOVÁ (1958) studovala politologii na Svobodné univerzitě Berlín. Žije jako spisovatelka v Berlíně. Naposledy vydala Pohlaví duše. Hugo von Hofmannsthal, Bert Brecht a zjevení moderní ženy (2017).

Přeložily Kateřina Klabanová & Kateřina Sitařová

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma