Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Andělský prach

Andělský prach

Cornelia Travniceková


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Prostor
Vydáno: 2022
Jazyk: český
Počet stran: 224

Na ostrově uprostřed řeky, kam nikdy nikdo nechodí, žijí v primitivních podmínkách tři opuštění chlapci – Petru, Magare a Cheta. Každý den vyplouvají na loďce „pracovat“ na druhý břeh, do velkého města. Jsou malí, nenápadní a jejich úkolem je na ulicích okrádat lidi. Kořistí pak musejí plnit truhlu, kterou si chodí pravidelně vybírat jistý Krakadzil – muž, jenž dětem vyplatí pár drobných, přinese něco k jídlu a pošle jim kumpána s „andělským prachem“ – syntetickou drogou, která jim má zajistit dobrou náladu a potěšení z práce. Chlapci se Krakadzila bojí, neznají však jiný způsob života a děsí je představa, že vyrostou a on už je nebude potřebovat.

Vše se ale změní ve chvíli, kdy Petru potká stejně starou dívku a skamarádí se s ní. Marju přitahuje jeho bezelstnost a podivné chování, on zase poznává normální život svých vrstevníků. Dochází k situacím, které jsou pro oba nové, a oni nevědí, jak se v nich chovat. Petru nejen že neumí číst, nezná ani další běžné věci z denního života, neví, co je rodina. Postupně se proměňuje a ostatním chlapcům to začne být nápadné, cítí, že se děje něco neobvyklého. A to pro ně může být nebezpečné. Jenže běh událostí už nejde zastavit…

Literární tvorba rakouské autorky Cornelie Travnicekové (nar. 1987) zahrnuje romány, povídky, knihu pro děti i poezii. Její románový debut Chucks (2012) byl úspěšně zfilmován pod názvem Mae (2015) – snímek získal Cenu publika na filmovém festivalu v Montrealu. Ukázka z druhého románu Junge Hunde (Mladí psi), v té době ještě nedokončeného, získala v roce 2012 v soutěži Ingeborg Bachmannové v Klagenfurtu Cenu publika. Román Andělský prach se v roce 2020 dostal do nejužšího výběru nominací na Rakouskou knižní cenu.

Mladá spisovatelka, pocházející z Dolního Rakouska, vystudovala na Vídeňské univerzitě pozoruhodnou kombinaci oborů sinologie a informatika a oběma disciplínám se věnuje: je zaměstnaná jako projektová manažerka a výzkumná pracovnice v rakouském Centru pro virtuální realitu a vizualizaci a současně překládá krátké literární prózy z čínštiny.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma