Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Nová Botanika

Prodej byl ukončen.


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Botanica Nova, z.s.
Vydáno: 2022
Série: Nová Botanika 2022 díl 1
Jazyk: český
Počet stran: 52

Obsah jarního čísla Nové Botaniky 2022/1

Editorial

Nejnovější i nejohroženější rostlinné druhy světa

Jaké jsou nejnověji objevené či popsané, ale bohužel často i nejohroženější rostliny? Například africké fialky, loni přibylo 5 nových druhů. Nový druh tabáku, schopný ulovit a usmrtit hmyz, ale pravá masožravka to patrně není. Ohňostrojem květů se vám představí kráska z Bornea a nesmíme zapomenout ani na nové druhy orchidejí z Madagaskaru. Jako vždy nové objevy přinášíme ve spolupráci s Královskými botanickými zahradami v Kew.

Léčivé účinky hluchavkovitých rostlin. Levandule, rozmarýn a meduňka

Vůně léta nám připomene levandule, rozmarýn či třeba meduňka. Tyto původem středomořské rostliny obsahují velké množství různých bioaktivních látek, a mají tedy i významné léčivé účinky. Pojďme si je představit.

Flóra a vegetace Beskyd

V CHKO Beskydy se skrývají zbytky původních pralesovitých lesů s výskytem vzácných karpatských rostlin, květnaté bučiny, dubohabřiny i suťové lesy, ale také pozoruhodné pestré louky, pastviny a luční prameniště. Krajina Beskyd má dosud mimořádnou přírodovědnou hodnotu, ovlivňovanou i historickým soužitím člověka s horami.

Tajemný svět masožravých rostlin

Láčkovky, mucholapka, tučnice, rosnatky, ale i další méně známé masožravky na vás čekají. Ale nemusíte se bát, mezi masožravé rostliny vás chceme pozvat za poznáním. Masožravost se vyvinula u několika rostlinných skupin zcela nezávisle, stejně tak typy různých pastí na lapání kořisti. A rostliny dokonce využívají tak fantastické prostředky, jako je akustické lákání. A nakonec jedna nová masožravka.

Blízkovýchodní a středomořské centrum domestikace - luskoviny a ovocné druhy

Čeleď bobovitých obsahuje jedny z nejpočetnějších zdomácnělých druhů rostlin. Patří sem hrách, čočka či cizrna, ale i další luskoviny pocházející z blízkovýchodního a středomořského centra domestikovaných rostlin. Z této oblasti známe i mnohé ovocné druhy, jako jsou datle, fíky, hroznové víno i olivy. V jaké době a kde se začaly pěstovat a další zajímavosti vám prozradíme v tomto seriálu.

Houby národní přírodní památky Swamp

Máchovo jezero jste již jistě navštívili, ale znáte Swamp? Unikátní biotop tůněk a rašelinišť na písčité náplavě na břehu jezera je chráněn již 50 let. A co zde najdete zajímavého? Slatinné a přechodové rašeliniště tvoří příznivou lokalitu pro řadu vzácných a ohrožených rostlin, živočichů a také hub. Těch je zde kolem 300 druhů, z nichž si představíme ty nejzajímavější.

Krása tulipánů aneb o šlechtění tulipánů u nás

Za tulipány se vypravíme do Dendrologické zahrady v Průhonicích, kde šlechtí zajímavé druhy pěstované i v tulipánovém království v Holandsku již desítky let. Znáte třeba ’Brkoslava’ nebo ’Rehka’? Představíme vám tulipánové kultivary z ptačí kolekce průhonického šlechtění, ale také původní botanické druhy.

Vůně santalového dřeva

Santalová vůně je součástí vonných kompozic již po tisíciletí. Vonné dřevo produkuje santalovník bílý, tropická dřevina s nejprve bílými a později karmínovými květy, která se pěstuje ve všech tropických oblastech ve velkém, a přesto je především kvůli vysoké spotřebě dřeva i silic ohrožena vyhynutím.

Biotechnologie ve šlechtění tuřínu

Tuřín bývá někdy kvůli své vysoké nutriční hodnotě považován za superpotravinu. Tato zelenina se dostává do popředí zájmu díky velkému množství látek pomáhajících snižovat riziko rakoviny. Představíme vám unikátnost tuřínu a poodhalíme nejmodernější metody jeho šlechtění pomocí mikrosporových kultur.

Za poznáním světa koření

Bez koření si naše pokrmy již stěží dokážeme představit, koření je součástí našich jídelníčků pravděpodobně již od doby paleolitu, tedy více než 50 000 let. V novém seriálu Rostliny jako koření si postupně představíme rostliny, které nám poskytují různé druhy koření. Víte, že jedním z nejstarších dochucovadel byla semena česnáčku lékařského?

Kokoříky, oměje, mukdenie a další druhy východní Asie aklimatizované v našich podmínkách

Tentokrát se zaměříme na zástupce u nás převážně známých rodů, ale i méně známých druhů ze severovýchodní Asie, které se podařilo pěstovat v našich podmínkách. Představíme vám i dva rody, které pravděpodobně neznáte, Brachybotrys a Mukdenia. První svým vzrůstem připomíná rostlinu našich lesů, bažanku vytrvalou, a druhý patří, skalničkáři, pozor, mezi lomikamenovité.

Akácie vzhledná a možnosti jejího využití nejen v kosmetice

Akácie vzhledná je rostlina známá především v Asii pro své využití v péči o vlasy, ale používá se i pro další účely, dokonce i v nanotechnologiích, kde se ukázala schopnost syntézy antibakteriálních nanočástic stříbra s navázanými složkami extraktů. Testovány byly její antibakteriální účinky i možné využití jejích saponinů jako adjuvantu při výrobě vakcín.

Univerzitní botanická zahrada v Olomouci

V dalším díle seriálu Botanické zahrady a arboreta v ČR vás tentokrát pozveme do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kde naleznete bohaté sbírky rostlin nejen středoevropské květeny, ale i kolekci vzácných polních plevelů a terofytů či v přírodě již vyhynulou břízu nízkou. Tento unikátní druh můžete vidět pouze v Olomouci a polském Lublinu.

Barevné pšenice. Nové odrůdy jako zdroj antioxidantů

V poslední době se začínají šlechtit odrůdy pšenice s tmavou barvou zrna, způsobenou přítomností antokyanů a karotenoidů, což jsou látky s antioxidačním účinkem a pozitivním zdravotním významem. Barva zrn může být purpurová, žlutá, modrá, ale i černá. V ČR byla vyšlechtěna první evropská černozrnná odrůda s vysokým obsahem antokyanů. Jmenuje se Zora.

Akébie pětičetná – exotická dřevina s perspektivními léčivými účinky

Čokoládové víno by bylo jistě lákavé, my vám však nenabízíme nápoj, ale chceme vám představit rostlinu s vůní po čokoládě, akébii pětičetnou. Tato dřevnatá opadavá liána je používána v tradiční medicíně a v současnosti se její účinky intenzivně zkoumají, neboť obsahuje velké množství biologicky aktivních látek.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma