Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Tiché jaro

Tiché jaro

Rachel Carsonová


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Host
Vydáno: 2022
Jazyk: český
Počet stran: 376

Jedna z nejvlivnějších knih dvacátého století, která odstartovala environmentální hnutí

Přicházející krize životního prostředí se ohlásila nenápadně — tichem. Tam, kde se po tisíciletí ozývaly spousty ptačích hlasů, najednou neznělo nic. Možná jen rachot práškovacího letadla. Píší se padesátá léta a američtí biologové začínají se znepokojením sledovat dopady průmyslu a intenzivního zemědělství na přírodu. Ubývá druhová pestrost, půda je nemocná, mnohé změny se zdají být nevratné. Nikdo netuší, co to bude znamenat pro příští generace a samotnou přírodu.

Hlavní obavu v té době vzbuzuje masivní použití chemických postřiků — herbicidů, insekticidů, pesticidů — v čele s dnes už zakázanou látkou DDT. Bioložka Rachel Carsonová se proto pustila do výzkumu. A výsledná kniha, Tiché jaro, je mnohem víc než jen studií o dopadech zemědělské chemie na životní prostředí. Je brilantně napsaným svědectvím o tom, co ztrácíme, o lžích agroprůmyslu, voláním o pomoc a jiskrou, která zažehla zájem milionů lidí i politiků o stav a zdraví naší planety.

–––

Jedna z nejdůležitějších knih dvacátého století podle The Guardian, The New York Times, magazínu TIME a dalších.

Množství knih, které toho pro svět udělaly tolik dobrého jako Tiché jaro, se dá spočítat na ramenech jedné mořské hvězdice.
— The New Yorker

Tiché jaro je i několik desetiletí po svém vydání působivým dílem. Číst je dnes znamená pochopit, jak jsme se dostali tam, kde jsme.
— Daily Mail

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma