Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Jan Žižka

Jan Žižka

František Šmahel


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Argo
Vydáno: 2021
Jazyk: český
Počet stran: 296

Životopis Jan Žižka vznikl v intelektuálně výbušné atmosféře roku 1968, vydán byl ale až po sovětské invazi. Na Žižkově \nbiografii je nejpřínosnější, jak autor pojímá jeho osobnost. Není \ntolerantním utrakvistou, neuznává koexistenci různých pravd \nči různých přístupů k poznání Boha.
Koná a chová se přímočaře. Poznaná víra má platit pro každého, pro posledního vojáka stejně jako pro vojevůdce. Žižka je přitom především voják, \njenž vyžaduje poslušnost a disciplínu. Veškeré úchylky od pravé víry tvrdě trestá. Zároveň však zůstává šlechticem, jenž ctí \nuspořádání světa, daného od Boha, do společenských stavů \na řádů. V politické rovině však Žižka nebyl takovým radikálem \njako ve věcech víry. Velmi dobře věděl, že musí činit kompromisy a přizpůsobovat se odlišným názorům spřízněných stran.
\nMožná toužil po sjednocení země, po řádu, jenž by odpovídal \njeho představám, zároveň si ale uvědomoval faktickou nedosažitelnost této mety. V tom se patrně lišil od Jana Husa, s nímž \nho naopak spojovala omezená tolerance k názorům druhých.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma