Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Álf ze Zlatého kamene

Álf ze Zlatého kamene

Barbara Nesvadbová


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Argo
Vydáno: 2021
Jazyk: český
Počet stran: 256

Faerské ostrovy jsou malá země na půli cesty mezi\nNorskem a Islandem. Historicky a politicky jsou\nspřízněny s Dánskem, ale zachovaly si vlastní jazyk\na osobitou kulturu. Až do 19. století tam nevznikala\nv podstatě žádná psaná literatura, ale rozvíjela\nse bohatá ústní slovesnost – pověsti, pohádky\na dlouhé taneční balady. Příběhy zaznamenávají\ndějiny jednotlivých rodů a míst a vyprávějí\nhrdinské i vtipné příhody ze života významných\npostav lokální historie.
Podstatnou roli v nich\nhraje drsná severská příroda a moře i bytosti, které\nv představách Faeřanů krajinu obývaly: skřítci,\nálfové, trollové, obryně a mořské nestvůry. Dnešním\nčtenářům otevírají faerské pověsti a pohádky dveře\ndo časově i prostorově vzdáleného světa. Navzdory\ntéto vzdálenosti nás však dokážou rozesmát svým\nbezprostředním humorem a okouzlit tím, s jakou\nlehkostí spojují všední příhody s tajemnými\na nadpřirozenými prvky.
Tato kniha je poprvé\npředstavuje českým čtenářům a nabízí pestrý\na rozmanitý výběr textů od drobných anekdot až po\nvyprávění připomínající krátké staroseverské ságy.

\nVydání knihy podpořil Faerský kulturní fond.

\n\n\nEdice Mýty, pohádky a legendy nabízí procházku lidovou slovesností napříč celým\nsvětem. Najdeme v ní knihy věnující se celým kontinentům – Americe Severní i Jižní,\nAfrice, Austrálii, ale i publikace zaměřené na menší, avšak zajímavé kouty Země –\nPapuu-Novou Guieneu, Tibet, Nepál, Barmu či nám Evropanům blízké oblasti jako\nnapř. Skotsko, Island, Laponsko, Balkán atd. Prostřednictvím překladů či původních\nděl českých etnografů a cestovatelů máme možnost přiblížit se vnímání a myšlení\nlidí, kteří si tyto příběhy předávají po generace, a ocitnout se ve světě tajemna, buď\nblízkému našemu duchu, či zcela vzdálenému a překvapivému, někdy šokujícímu.\nŘada oslovuje čtenáře malé i velké, neboť každá z knih nabízí příběhy určené\nvšem věkovým kategoriím. Každá publikace je bohatě ilustrována vždy jiným\nvýtvarníkem, čímž se celá řada také stává zajímavou sběratelskou edicí.\n

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma