Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Deset lekcí pro postpandemický svět

Deset lekcí pro postpandemický svět

Fareed Zakaria


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Prostor
Vydáno: 2021
Jazyk: český
Počet stran: 336

Fareed Zakaria, jeden z „deseti největších světových myslitelů poslední dekády“ (Foreign Policy), se ve své naléhavé a aktuální knize snaží nahlédnout za horizont událostí spojených se současnou koronavirovou krizí. V deseti lekcích-kapitolách se zamýšlí nad podobou světa po pandemii a čtenáře upozorňuje, že by bylo naivní očekávat návrat do stavu, na jaký jsme byli zvyklí před krizí. Do veřejné debaty přináší čtivý nástin světa, jehož budoucí obrysy možná zatím jen tušíme. Zároveň připomíná, že současný svět procházel i bez koronaviru spoustou proměn a krizí: od vzestupu stále agresivnější nedemokratické Číny přes uzavírání se Ameriky do sebe, stoupající nerovnost a nástup populismu až po překotný vpád nových technologií či hrozbu klimatických změn. Podle Zakarii tak pandemie funguje jako svého druhu katalyzátor současných trendů – těch žádoucích (digitalizace, rozvoj počítačové gramotnosti), i těch méně vítaných (prohlubování nerovnosti, izolacionismus a soupeření národních států).

Autor připomíná historické události, které měly na svět podobně zásadní dopad jako současná pandemie. Paradoxně ale nedochází k pesimistickým závěrům – současnou situaci vnímá jako výzvu, u které záleží na každém státu, vládě i jednotlivci, jak se k ní postaví. Zakaria se zamýšlí nad tím, jak by mělo vypadat kvalitní a efektivní vládnutí, varuje před odmítáním rad expertů a před zamořením veřejné i odborné debaty názory namísto faktů. A především zdůrazňuje, jak moc jsou naše životy propojené a jak důležitý je pro nás prostý mezilidský kontakt. Nastalou krizi chápe jako šanci a čtenáři velmi srozumitelně a svěžím stylem předestírá, jakými směry by se náš svět mohl v budoucnu ubírat.

Kniha Deset lekcí pro postpandemický svět vyšla v anglickém originálu v roce 2020 a dosud byla přeložena do 23 jazyků.

Fareed Rafiq Zakaria (1964) je světoznámý americký politolog, spisovatel a novinář indického původu. Studoval na Yaleově a Harvardově univerzitě, kde získal doktorát z oboru mezinárodních vztahů. Přispíval do časopisů NewsweekTime, pracoval pro americkou veřejnoprávní televizní společnost PBS. Zabývá se především americkou a mezinárodní politikou, v roce 2010 se v Praze zúčastnil konference Forum 2000. V současnosti píše sloupky pro list The Washington Post (některé z nich přináší česky časopis Respekt), publikuje v časopisu The Atlantic a na stanici CNN uvádí vlastní televizní pořad Fareed Zakaria GPS, který sleduje po celém světě 220 milionů domácností.

Zakariova nejznámější kniha Postamerický svět (The Post-American World, 2008, česky 2010) byla přeložena do více než třiceti jazyků. V češtině vyšly rovněž jeho práce Budoucnost svobody: Neliberální demokracie v USA i ve světě (The Future of Free­dom: Illiberal Democracy at Home and Abroad, 2003, česky 2004) a Obrana liberálního vzdělání (In Defense of a Liberal Education, 2015, česky 2017).

„Svět se skutečně mění a my máme příležitost být u toho. Nikoli jako svědci sledující vlak rozjetý po dávno vybudované trati, ale jako aktéři s výjimečnou šancí utvářet budoucnost.

[…]

Postupné hromadění problémů velmi často provází ospalá netečnost, nedostatek motivace či energie k rozetnutí gordického uzlu. Náhlé vyhrocení situace, třeba právě v podobě tvrdě narušeného životního stylu, ekonomického ohrožení, zásadního zadlužování nebo přímo fyzického ohrožení na životě, ale může zafungovat podobně, jako když vám ráno u hlavy ‚exploduje‘ starý mechanický budík. Bolest projede tělem jako nůž, pak už ale rozhodně neusnete. Člověk by to od korektního liberálního intelektuála úplně nečekal, Zakaria však cituje Vladimira Iljiče Lenina. ‚Jsou desetiletí, kdy se neodehraje nic, a jsou týdny, kdy se odehrají celá desetiletí,‘ pravil revolucionář.“

Jiří Sobota, Respekt

„Zakaria dokáže vyprávět živým jazykem, užívá výstižné příklady a zároveň se umí ubránit šablonám, servírovaným zprava i zleva. [...] Přečtěte si Deset lekcí. Je to inteligentní, vzdělaný a rozvážný průvodce světem, který se už rodí.“ Josef Joffe, The New York Times

„Moderátor CNN a bestsellerový autor přináší výstižný přehled některých nevyhnutelných globálních změn, které budou následovat po současné pandemii. […] Jasný, stručný pohled na současné i budoucí dění nabízí relevantní body k zamyšlení a diskusi.“

Kirkus Reviews

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma