Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Výbor z drobných českých spisů / České listy

Výbor z drobných českých spisů / České listy

Jan Hus


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Host
Vydáno: 2018
Jazyk: český
Počet stran: 204

Česká knižnice přináší reprezentativní díla české literatury od počátků po současnost bez ohledu na občanskou, ideovou a literární orientaci autorů. Řídí ji vědecká rada složená z předních literárních historiků a editorů. Pečlivě připravená vydání jsou opatřena odbornými komentáři. Edice začala vycházet roku 1997 v Českém spisovateli, v roce 1998 přešla do Nakladatelství Lidové noviny a od roku 2009 do nakladatelství Host (www.kniznice.cz).

Seznam dosud vydaných titulů se nachází na konci knihy. V roce 2018 kromě Výboru z drobných českých spisů / Českých listů Jana Husa dále vychází: Egon Hostovský Dům bez pána / Půlnoční pacient, Karel Havlíček Borovský Básně a prózy, Václav Kliment Klicpera Divadelní hry a reedice Josef Kainar Básně. Na rok 2019 připravujeme: Jáchym Topol Sestra, Nedělní kázání — Bůh mně ústa má otevříti může, Jiří Voskovec a Jan Werich Čtyři hry a Karolina Světlá Vesnický román.

-----

Jan Hus (1370–1415) je bezpochyby významný pozdněstředověký náboženský myslitel a církevní reformátor; v tomto smyslu překračuje jeho veřejné působení hranice českých zemí. Do jaké míry jej však můžeme chápat také jako důležitého aktéra českých literárních dějin? Na tuto otázku částečně odpovídá předložený výbor z Husových česky psaných drobnějších děl, který představuje různorodou, textově typovou i funkční škálu Husova příležitostného spisování. Jeho nejosobnější a současně nejživotnější součástí jsou i listy, které vznikaly nejen z Husovy potřeby oslovit okruh stoupenců a dostát tak životní úloze duchovního vůdce a rádce, ale i pro útěchu a posilu sebe i druhých. Pro snazší porozumění jsou zařazené texty opatřeny jazykovými i věcnými vysvětlivkami a závěrečným komentářem. Edici připravil a kritickým aparátem doplnil Jakub Sichálek.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma