Pozadí stránky
Pozadí stránky

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku
26. 5. 2021 9:36 | Patricie Kolohnátková

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku

Letošní ročník prestižního ocenění Audiokniha roku zná své vítěze. Odborná porota i tentokrát vybrala to nejlepší v celé řadě kategorií. Nechyběla jednohlasá i vícehlasá četba, oceněni ale byli také nejlepší interpreti a známá je rovněž nejlepší audiokniha podle posluchačů. Nejvyšší ocenění si za svůj debutový román Šikmý kostel odnesla Karin Lednická a také herečka Vilma Cibulková, která ho načetla. Bodovaly také Egypťan Sinuhet, Svědectví Margaret Atwoodové, Mengeleho děvče nebo klasiky v podobě Sophiiny volby a Růže pro Algernon. Chcete vědět, která kniha zaujala nejvíc posluchačů? Čtěte dál.

......................................................

Podívejte se na všechny oceněné audioknihy roku 2020, které najdete v O2 Knihovně

......................................................

Karin Lednická: Šikmý kostel

Žánr: Česká literatura, román, historický román I Hodnocení na Databázi knih: 93 %

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku

Ocenění:

1. nejlepší Audiokniha roku, 1. nejlepší interpretka (Vilma Cibulková)

Ač je Šikmý kostel debutem Karin Lednické, na Databázi knih má téměř stoprocentní hodnocení a recenzenti se ho nebojí přirovnávat třeba k Haně od Aleny Mornštajnové nebo k Žítkovským bohyním Kateřiny Tučkové. Příběh je orámován lety 1894 a 1921 a popisuje život na jedné malé vesnici na Karvinsku. Ta už dnes neexistuje - za jejím rozmachem stála těžba uhlí, která ji paradoxně na konci také zadusila.

Vše začíná obrovským důlním neštěstím v roce 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Hlavními hrdiny příběhu jsou pak Julka, Barbora a Ludwik, kteří přinášejí tři různé, mezi sebou se protínající dějové linky. Na pozadí důležitých historických událostí, které jejich životy ovlivňují, můžete sledovat, jak se hrdinové se zásahy osudu vyrovnávají. Někdo je trpně přijímá, jiný se z nich naopak snaží vytěžit. Ostatně jako v životě. Audioknihu načetla herečka Vilma Cibulková a povedlo se jí to tak fantasticky, že získala ocenění Nejlepší audiokniha roku stejně jako Nejlepší interpretka.

......................................................

Mika Waltari: Egypťan Sinuhet

Žánr: Světová literatura, historický román I Hodnocení na Databázi knih: 92 %

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku

Ocenění:

1. nejlepší: jednohlasá četba (Lukáš Hlavica), 2. nejlepší: Audiokniha roku

Egypťan Sinuhet je dnes už klasický román finského autora Miky Waltari. Dějištěm je starověký Egypt za vlády 18. dynastie, tedy ve 14. století před naším letopočtem. Hlavní postavou je Sinuhet, nalezenec, který ke své náhradní rodině připlul v proutěném košíku po Nilu. Nejprve chce být slavným vojevůdcem, nakonec se ale po vzoru otce rozhodne pro kariéru lékaře. A vzhledem k jeho obrovskému talentu se dostává až do těch nejvyšších společenských pater. I tady na něj ale čeká celá řada úskalí, se kterými se bude muset vypořádat.

O Egypťanovi Sinuhetovi se říká, že jde asi o nejlépe zpracovaný příběh ze starověkého Egypta, co byl kdy napsán. I přesto, že jde o alegorický příběh ke Druhé světové válce, s jejímiž hrůzami se právě prostřednictvím Sinuheta autor vyrovnával. Že je román stále aktuální, ukazuje i letošní prestižní ocenění Audiokniha roku. Sinuhet v podání Lukáše Hlavici získal první místo v kategorii Jednohlasá četba a náleží mu také stříbrná příčka v kategorii Nejlepší audiokniha roku.

......................................................

Daniel Keyes: Růže pro Algernon

Žánr: Světová literatura, román, sci-fi I Hodnocení na Databázi knih: 93 %

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku

Ocenění:

1. nejlepší: interpret

Další klasický román Růže pro Algernon od amerického autora Daniela Keyse je herci Janu Potměšilovi víc než blízký. Na divadelních prknech v něm, v Divadle v Celetné, hraje. Když tedy dostal možnost načíst audioknihu, jistě ji přijal s velkou radostí. A dobře udělal! Jeho vřelý vztah byl oceněn v soutěži Audiokniha roku, kde se Potměšil stal nejlepším mužským interpretem. Růže pro Algernon vznikla původně jako povídka. Protože se z ní skoro okamžitě stal bestseller, který byl také zfilmovaný, rozhodl se ji Daniel Keyes rozvést v románu. A i když název evokuje spíš fantasy, jde o román s prvky sci-fi, vyprávějící o experimentování s lidskou inteligencí.

Hlavní postavou je Charlie Gordon, který od Boha příliš rozumu nepobral. Pak ale přijdou vědci, jež z něj učiní nadprůměrně inteligentního jedince. Charlie zvládá složité matematické úlohy, hovoří celou řadou jazyků, to podstatné ale ztrácí - lidi, kteří ho dříve obklopovali. Nic ale netrvá věčně, a tak se i Charlie postupně vrací do svého světa před pokusem, který na něm byl spáchán.

„Je horší být hloupý, nebo osamělý? Máme litovat spíše hloupého pro jeho malou inteligenci, nebo chytrého pro jeho osamělost? Růže pro Algernon bude ještě dlouho nestárnoucím dílem o lidské existenci, které přináší více otázek než odpovědí,“ napsala na Databázi knih Maevie.

......................................................

Viola Stern Fischerová: Mengeleho děvče

Žánr: Literatura faktu, válečné, historie I Hodnocení na Databázi knih: 95 %

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku

Ocenění:

3. nejlepší: Audiokniha roku, 2. nejlepší: vícehlasá četba, 3. nejlepší: interpretka

Životní příběh slovenské Židovky, který vypráví přímo hlavní hrdinka Viola, to je Mengeleho děvče. Začíná v Lučenci za první republiky ještě předtím, než město nedaleko Banské Bystrice anektují Maďaři. Situace místních Židů se postupně zhoršuje až na hranici únosnosti, až nakonec dojde na transport.

Když se Viola s příbuznými dostane do koncentračního tábora, bohužel si ji všimne doktor Mengele a ona se stává jedním z jeho děvčat. Jde o skupinu žen a dívek, na kterých provádí své šílené experimenty. Viole se nejen podaří přežít hrůzy koncentračního tábora, dočká se ale také osvobození a navzdory všemu i založí rodinu a má děti. Mengeleho děvče získalo na letošních cenách Audiokniha roku hned tři ocenění. Jde o třetí nejlepší audioknihu v kategorii Absolutní vítěz, druhé nejlepší dílo coby vícehlasá četba a Jitka Ježková je také třetí nejlepší interpretkou roku.

......................................................

Margaret Atwoodová: Svědectví 

Žánr: Světová literatura, román, sci-fi I Hodnocení na Databázi knih. 84 %

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku

Ocenění:

1. nejlepší: vícehlasá četba

Otevřené konce někteří čtenáři milují, protože podněcují jejich představivost, většina je ale z duše nenávidí. Proto asi i konec Příběhu služebnice doprovodilo pár peprných slov. Fredovou totiž opustíme ve chvíli, kdy se za ní zaklapnou dveře dodávky, a my můžeme jenom spekulovat, jestli jede do vězení, na svobodu nebo ji čeká smrt.

Kanadské držitelce Man Bookerovy ceny trvalo dlouhých pětatřicet let, než celou záhadu rozlouskla v románu Svědectví. Do Gileádu se vrací patnáct let po zmizení June, a příběh pak rozvíjí vyprávění hned tří ženských hrdinek. S režimem mají něco společného úplně všechny, každá ale trochu jinak. Pokud se tedy chcete dozvědět další osudy totalitní mocí svírané země, je Svědectví vaší odpovědí. A pokud se rozhodnete pro poslech audioknihy, těšit se můžete třeba na Taťjanu Medveckou, Veroniku Khek Kubařovou, Evu Josefíkovou nebo Martina Myšičku. A také na dílo, které získalo titul nejlepší audiokniha roku v kategorii Vícehlasá četba.

......................................................

Josef Klíma: Robert Šlachta - Třicet let pod přísahou  

Žánr: Česká literatura, biografie, politologie, mezinárodní vztahy I Hodnocení na Databázi knih: 84 %

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku

Ocenění:

1. nejlepší: Cena posluchačů

Spojení bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s investigativním novinářem Josefem Klímou, to je audiokniha Robert Šlachta - Třicet let pod přísahou. Audiokniha je rozhovorem, který je načtený jak Klímou samotným, tak i Davidem Prachařem, Jiřím Šafránkem nebo Ivetou Jirešovou.

Robert Šlachta tu dává osobní zpověď svého nejen soukromého, hlavně ale pracovního života. A ač se samozřejmě nedozvíme úplně všechno, celá řada detailů z kauz jako Nagyová, Pitr, Vidkun, Bereta a mnoha dalších jistě překvapí.

„Musím říct, že tohle bylo něco. Člověk si ani nedovede představit, co vše se u nás děje. Třicet let pod přísahou by mělo být povinnou četbou každého občana. S čistým svědomím mohu doporučit,“ napsala Nikola97 na server Databáze knih. Nikola97 není sama, komu se Třicet let pod přísahou líbila - v letošních cenách Audiokniha roku se stala bezkonkurenčním vítězem mezi posluchači.

......................................................

William Styron: Sophiina volba

Žánr: Světová literatura, válečný román I Hodnocení na Databázi knih: 87 %

7 dechberoucích příběhů, které byly oceněny titulem Audiokniha roku

Ocenění:

2. nejlepší: jednohlasá četba, 3. nejlepší: design

Dalším důkazem, že i klasika má v dnešní době své nezpochybnitelné pevné místo, je Sophiina volba, jejíž zvuková podoba v podání Martina Stránského se stala druhou nejlepší audioknihou roku v kategorii Jednohlasá četba. Příběh nás zavede do brooklynského penzionu roku 1947, kdy jsou ještě strach a hrůzy Druhé světové války všudypřítomné. Obrovské šrámy si sem přinesla Sophia, polská katolička, která nacistické hrůzy strávila v Osvětimi, kde musela učinit asi nejpříšernější rozhodnutí, které může být po člověku vůbec požadováno. Je tu ale také její přisprostlý druh Nathan a nezávislý pozorovatel Stingo, který celý příběh postupně rozkrývá. Otázkou ale zůstává, jestli se s tím, co v lidech zanechala Druhá světová válka, lze vůbec někdy vyrovnat.

Sophiinu volbu jmenoval deník Le Monde mezi sto nejlepších románů 20. století a podle knihy vznikl také film. Hlavní roli si v něm zahrála Meryl Streepová, která za roli Sophie získala Oscara.

„To nejšílenější, co se může matce stát. Kdykoliv jsem si na knihu i za mnoho let vzpomněla, zmocnila se mě úzkost a děs. Nemůžu si situaci, kterou měla Sophia řešit, ani představit. Nechci. Nezapomenutelný román,“ napsala uživatelka harena na Databázi knih.

......................................................

Podívejte se na všechny oceněné audioknihy roku 2020, které najdete v O2 Knihovně