Pozadí stránky
Pozadí stránky

Alena Mornštajnová je zpět se skvělým románem Listopád. Stáhněte si v O2 knihovně novinku, nebo se ponořte do dalších příběhů autorky
21. 4. 2021 9:41 | Patricie Kolohnátková

Alena Mornštajnová je zpět se skvělým románem Listopád. Stáhněte si v O2 knihovně novinku, nebo se ponořte do dalších příběhů autorky

Ptali jste se někdy sami sebe, jaký by byl váš život, kdyby v listopadu 1989 dopadlo všechno jinak? Tak zní první věta synopse nejnovějšího románu Aleny Mornštajnové. Autorka pěti bestsellerů pro dospělé a jednoho příběhu pro děti se po důkladných rešerších rozhodla myšlenku rozpracovat. Výsledkem je právě román Listopád, o němž se recenzenti nebojí napsat, že snad ještě předčí do nebes vynášenou Hanu.

Román vyšel před pár dny a Mornštajnová ho psala v době pandemie koronaviru. A jak prozradila v rozhovoru pro nakladatelství Host, kde Listopád vyšel, lehce se jí rozhodně nepsal. „Psala jsem o restrikcích a současně jsem restrikce zažívala. Nouzový stav, noční zákaz vycházení, kontroly. Byla jsem samozřejmě v jiné situaci — věděla jsem, že opatření, která zažívám já, mají svůj smysl a jsou časově omezená. Postavy mé knihy žijí v takové situaci svůj běžný život a nemají naději, že by se totalitní režim, který ovládá jejich životy, jen tak brzy zřekl moci,“ řekla nakladatelství.

Jste na Listopád zvědaví? Stáhnout si ho můžete třeba hned na O2 Knihovně. Anebo se ponořte do některého z předchozích skvělých příběhů, které má Alena Mornštajnová na kontě. Přejeme (a garantujeme) silné čtenářské či posluchačské zážitky.

......................................................

Listopád

Rok vydání: 2021 I Žánr: Česká literatura, román, sci-fi I Hodnocení na Databázi knih: 87 %

Jestli máte rádi 1984, Příběh služebnice nebo Muže z vysokého zámku, pak se vám tentokrát Alena Mornštajnová stoprocentně trefí do noty. Listopád je mistrným rozvedením úvahy, jaké by to bylo, kdyby železná opona v roce 1989 nespadla. Román je mozaikou dvou příběhů. V prvním hraje hlavní roli Maja Hajná, která se spolu s manželem účastní listopadových demonstrací. Jedné noci ji kvůli tomu zatknou a ona je odsouzena ke dvaceti letům vězení. Pomalu se smiřuje s tím, že už neuvidí vyrůstat své děti Kubíka a Lenku a jediné, co ji drží nad vodou, jsou dopisy, jež jí do vězení chodí.

Ve stejné době sledujeme i příběh malé dívenky Magdaleny. Tu režim odebral její rodině a umístil do „ozdravovny“, která své svěřence mění na ty nejryzejší ideologické straníky. Marie a Magdalena se jednoho dne potkají, rozhodně ne ale tak, jak by si to představovaly a přály.

„Jestli jste si mysleli, že byla Hana to nejlepší, co Alena Mornštajnová napsala, tak vám můžu říct, že se opět překonala,“ napsala na Databázi knih uživatelka blueberrypink.

......................................................

Tiché roky

Rok vydání: 2019 I Žánr: Historický román I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

V historickém románu Aleny Mornštajnové z roku 2019 se seznámíte s Bohdanou, která marně doufá, že ji zapšklý otec bude mít o trochu radši. Asi proto je tak uzavřená a proto má také tak ráda Bělu, která je naopak veselá, i když si nikdy nestojí za svým. Vedle toho se dozvíte o příběhu Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, co žije jak z budování socialismu, tak ze své lásky k ženě i dceři. Pro tu by chtěl co nejlepší budoucnost, věci ale často nejsou tak, jak jsme si je přáli…

„Bravo! Velmi čtivý román se silným příběhem, který mě okamžitě vtáhl do děje a už mě nepustil. Pět hvězdiček je málo. Doporučuji!” napsala na server Databáze knih uživatelka Martinates.

A my dodáváme, že jde o jeden z nejsilnějších a zároveň nejsmutnějších příběhů, které v poslední době vyšly. O audioknihu se postarala herečka, dabérka a moderátorka Klára Suchá.

......................................................

Hana

Rok vydání: 2017 I Žánr: Česká literatura, román I Hodnocení na Databázi knih: 95 %

Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz jde klouzat na ledové kry v řece. Při tom ale spadne do vody a její neposlušnost je tak nejenom prozrazena, Mira je ale navíc potrestaná, když na rodinné oslavě nedostane zákusek. Tento trest ovlivní celý její následující život. Zanedlouho se stane tragédie a Miru pak začne vychovávat její nemluvná teta Hana. Ta odhalí pohnutou rodinnou historii, ze které se člověk jen velmi těžko vymaní. Podaří se to Miře?

„Běžně se jakékoli české tvorbě vyhýbám, ale když už více než rok sleduji opakující se chválu na román Hana, rozhodla jsem se to zkusit. Ještě že tak! Naprosto úžasný příběh, kde není ani slovo navíc, a kde je děj posouván rozličnými pohledy hlavních zúčastněných. Pět hvězdiček si příběh rozhodně zasluhuje a možná i víc,” zní recenze uživatelky Agathy84 na serveru Databáze knih.

Audioknihu dostala na starosti Lenka Vlasáková.

......................................................

Hotýlek

Rok vydání: 2015 I Žánr: Česká literatura, román I Hodnocení na Databázi knih: 85 %

I když je spisovatelka známá hlavně díky výrazným ženským postavám, v Hotýlku hraje hlavní roli Václav Mánes a také jeho dědeček Leopold. Ten v dobách První republiky založil rodinný hotýlek, který je spíše takovým hodinovým hotelem. Pro rozptýlení sem postupem času začnou chodit důstojníci protektorátu a nakonec i komunisté.

V té době hotýlek coby správce přebírá právě Leopoldův vnuk Václav. Jeho ohebný charakter a absence vlastních názorů se ukazují jako skvělé vlastnosti, jak hravě proplouvat dobami komunismu a budovat rodinný podnik. Jeho chování a činy mají ale zničující vliv jak na nejbližší Václava, tak i na každého, kdo se k němu jenom přiblíží.

Audioknihu načetl Jaroslav Dulava.

......................................................

Slepá mapa

Rok vydání: 2013 I Žánr: Česká literatura, historický román I Hodnocení na Databázi knih: 95 %

Ve Slepé mapě autorka zvolila žánr, který jí jde úplně nejlíp, a to historický román ve spojení s rodinnou ságou. Hlavními postavami jsou Anna, Alžběta a Anežka, tedy matka, dcera a vnučka. Děj začíná před první světovou válkou, kdy se Anna i přes odpor své rodiny rozhodne přestěhovat do malého pohraničního městečka spolu se svou láskou Antonínem. Chvíli nato ale začne válka a dvojice musí bojovat o vlastní život. Antonína zraní na frontě a u Anny propuká tuberkulóza.

O čtvrt století později hledá v pohraničí své štěstí i jejich dcera Alžběta, protože ale začíná druhá velká válka, musí prchat před německou armádou, která začíná zabírat naše území. Ani nejmladší z rodu Anežka ale nemá na růžích ustláno, její život se zase rozhodl zničit jeden z agentů StB. Slepá mapa je příběhem Československa 20. století, který končí krátce po Sametové revoluci. A tak, jak je u autorky zvykem, i tady se můžete těšit, že se nejen dozvíte plno střípků z historie, ale také nebudete moct přestat otáčet stránky.

Román do audioknižní podoby převedla herečka Veronika Gajerová.

......................................................

Alena Mornštajnová je zpět se skvělým románem Listopád. Stáhněte si v O2 knihovně novinku, nebo se ponořte do dalších příběhů autorky

......................................................